Instrukcja użytkowania i konserwacji skórzanych butów

2019-07-10
Instrukcja użytkowania i konserwacji skórzanych butów
INSTRUKCJA UŻYTKOWANIA (KONSERWACJI) SKÓRZANYCH BUTÓW

Obuwie skórzane, wykonane ze skóry naturalnej, roślinnie garbowanej wymagają specjalnej konserwacji. Jest ona konieczna do zachowania właściwości użytkowych obuwia i zapewnienia komfortu noszenia butów. Skórzane buty z tej epoki bez stosownej konserwacji mogą ulec szybkiemu zniszczeniu, natomiast odpowiednio zakonserwowane posłużą długie lata.

WAŻNE!
Wszystkie buty z naszego warsztatu rymarskiego objęte są gwarancją, brak należytej konserwacji może spowodować jej utratę!
Poniżej przedstawiamy krótką instrukcję konserwacji obuwia skórzanego. Ułożyliśmy ją w taki sposób, aby była przejrzysta i łatwa do wykonania w warunkach domowych. Co najistotniejsze, buty należy bezwzględnie zakonserwować jeszcze przed pierwszym ich użyciem.

1. Przede wszystkim warto zaopatrzyć się w niezbędne składniki, czyli
olej rycynowy, pokost lniany i lanolinę bezwodną, do tego koniecznie w narzędzia:
szczotka do butów, szmatki, pojemniki, rękawiczki ochronne, suszarka do włosów.

2. Konserwację należy rozpocząć od przetarcia butów i ich wyczyszczenia. Podczas produkcji, transportu i magazynowania może na nich zbierać się kurz lub pył. Szczególną uwagę warto zwrócić na przeszycia, okolice gwoździ na podeszwie (o ile takowe są).

3. Przechodzimy do podeszwy. Skóra na podeszwie jest inna względem pozostałego buta, ma inne właściwości – jest bardziej twarda. Smarujemy podeszwę pokostem lnianym, czekamy aż podeszwa go „wpije”, smarujemy ponownie i odstawiamy buty do momentu wchłonięcia się całego pokostu do podeszwy. Należy uważać aby pokost nie wydostawał się poza podeszwę, na inne części buta.

4. Kolejnym etapem jest olejowanie. Smarujemy całe buty olejem rycynowym – razem z podeszwą (na podeszwę przeznaczamy znacznie mniej oleju niż na resztę buta). Po pierwszym przesmarowaniu czekamy na przeschnięcie oleju, po czym olejujemy buty ponownie, i znów czekamy na przeschnięcie. Przeschnięte buty szczotkujemy.

5. Następnie buty mogą już być poddane konserwacji lanoliną. Lanolinę należy lekko podgrzać, np. umieszczając ją w pojemniczku wewnątrz wrzątku, ale tak, aby woda nie dostawała się do pojemniczka, lub ewentualnie w metalowym pudełku, używając zapalniczki/podgrzewacza. Buty muszą być wysmarowane lanoliną (poza podeszwą), po czym owiane ciepłym powietrzem, np. przy użyciu suszarki, spowoduje to wchłonięcie się lanoliny do skóry. Nadmiar lanoliny należy usunąć szczotką.

6. Ciepłe powietrze nie wpływa zbyt korzystnie na skórę, toteż po tym jak lanolina zostanie „wypita” przez obuwie, warto jeszcze raz nasmarować buty olejem rycynowym i zostawić do przeschnięcia.

7. Tak przygotowane buty zasadniczo są już gotowe do użycia, stanowczo jednak polecamy dodatkowo zapastowanie butów pastą z woskiem. Jeżeli preferują Państwo zachowanie naturalnego koloru – należy użyć bezbarwnej pasy z woskiem pszczelim, szczególnie zwracając uwagę na takie miejsca jak szwy i łączenia płatów skóry. Dla uzyskania czarnego bądź ciemnobrązowego koloru należało by użyć pasty z barwnikiem. Pożądany efekt będzie możliwy do uzyskania jedynie po kilkukrotnej aplikacji kolorowej pasty. Niezależnie od tego, czy zdecydują się Państwo na zabarwienie butów, czy też na pozostawienie ich w kolorze naturalnym – po pastowaniu buty muszą być koniecznie wyszczotkowane.

8. O ile do butów dołączone są skórzane rzemienie, pełniące funkcję sznurowadeł, należy również je zakonserwować przy użyciu oleju rycynowego.

Buty ze skóry naturalnej muszą również być poddawane konserwacji okresowej, stosownie czyszczone i pielęgnowane po namoczeniu – najlepiej po każdym użytkowaniu.

Wypadanie gwoździ jest naturalnym procesem dla butów ze skórzaną podeszwą, i zależą od warunków użytkowania - na bruku będzie wypadać ich znacznie więcej niż na np. w polu czy lesie. Prawidłowe zakonserwowanie podeszwy pozwoli ograniczyć ten proces, acz nie wyeliminuje tego zjawiska całkowicie. Podeszwa musi zostać zakonserwowana dzięki czemu jednocześnie zostanie natłuszczona (ochrona przed wilgocią) oraz utwardzona (olej roślinny np. pokost lniany spowoduje utwardzenie podeszwy przez co gwoździe będą się lepiej trzymać) . Zbyt słaba konserwacja tj. użycie zbyt małej ilości oleju lnianego będzie skutkowało zmiękczeniem podeszwy podczas użytkowania i znaczną/przyspieszoną utratą gwoździ. Brak należytej konserwacji podeszwy może powodować także deformację skóry zelówki w miejscach newralgicznych, np. na styku łączenia zelówki z podeszwą. Na zakonserwowanej podeszwie celem sprawdzenia można wykonać "test paznokcia" - powinna się utwardzić na tyle że niemożliwym staje się odciśniecie paznokcia na skórze podeszwy.

NATŁUSZCZANIE OKRESOWE: Polecamy użycie oleju rycynowego – musi być aplikowany na skórę czystą, nie wilgotną i nie mokrą. Olej musi być nanoszony w takiej ilości, żeby skóra przestała go pochłaniać, po czym buty należy porządnie wyszczotkować.

CZYSZCZENIE
: Większość zabrudzeń z butów skórzanych usuwa się szczotką, szmatką i lekko ciepłą wodą. Nie wolno zwlekać z czyszczeniem obuwia, należy wyczyścić je jak tylko nadarzy się stosowna okazja. Po przeczyszczeniu warto natłuścić buty olejem rycynowym.

SUSZENIE
: Bardzo ważny proceder pielęgnacji obuwia skórzanego, mający spory wpływ na jego żywotność, komfort noszenia i właściwości użytkowe. Przede wszystkim, pod żadnym pozorem nie wolno butów suszyć szybko. Absolutnie niewskazane jest umieszczanie ich na grzejniku, stosowanie opalarek, suszarek i tego typu sprzętu. Wysuszona, a właściwie przesuszona skóra staje się sztywna niczym drewno, jest łamliwa i generalnie nie nadaje się do naprawy lub regeneracji. Nie należy nadużywać środków higroskopijnych, gdyż one również mogą wysuszyć skórę. Nadmiar wilgoci można usunąć za pomocą szmatki. Buty muszą być suszone w sposób naturalny, powoli, w temperaturze pokojowej. Po wyschnięciu konieczne jest natłuszczenie obuwia.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel